Christmas Pudding

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 サイモンからの提案で、クリスマスも近いので Christmas Pudding を紹介いたします。

 Have you ever had it? (食べたことがありますか?)

 イギリスにはこの Christmas Pudding の他に Christmas cake というものもあります(これは見かけは似ていますが)。両方とも日本の方が思い描くクリスマスケーキとは大分ちがいます。私は最初はおいしいとも感じませんでした。ingredients を見てもそう思いませんか? この recipe は 150 cc 位の小さい pudding を8つ作るものです。1.2 litre の型1つ又は 600 cc のもの2つでも OK です。

 Makes 8

d0086231_1122049.jpg125 g/4 oz dark muscovado or molasses sugar
250g/8 oz seedless rasins
250g/8 oz currants
125g/4 oz fresh wholemeal breadcrumbs
125g/4 oz carrots, finely grated
60g/2 oz ground almonds
grated rind of 1/2 lemon
2 tbsp lemon juice
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground nutmeg
1/2 tsp mixed spice
4 tbsp sherry
150 ml/1/4 pint stout
2 eggs
1 tbsp butter

 砂糖はなるべく色の濃いもの,黒砂糖なら完璧です。molasses というのは糖蜜のことです。 currants は小さな raisins に見えるものですが、別物の black currants という名の fruit です( berry というべきか)。cassis と呼ばれるものと同じでしょうか? パン粉は全粒粉のものが望ましいのですが、普通の白パンを荒くおろした物でも構いません。にんじんは紅玉リンゴでも可。' stout ' は黒ビールの1種で、なければ、オレンジ1個分のしぼり汁に rum, brandy or sherry を足して同量にしたものに替えて下さい。

1、Put the sugar, raisins, currants, breadcrumbs, carrots, almonds, lemon rind and juice, spices, sherry and stout into a large bowl. Mix thoroughly, then cover and leave in a cool place for 6-8 hours, or overnight, if preferred.

 ドライフルーツだけをもっと長時間(2週間位まで)漬込んでも結構です。そのあと他の材料を足してさらに浸けます。

2、Beat the eggs and add to the mixture, stirring well to combine.

3、Butter 8 150 ml/1/4 pint dariole moulds, small pudding basins or teacups. Spoon in the pudding mixture, top each one with a circle of greaseproof paper and then cover tightly with foil.

4、Steam over simmering water for 3 hours, topping up with boiling water as necessary. Remove from the heat and leave to cool.

5、When completely cool, turn out the puddings and wrap tightly in greaseproof paper or foil. Wrap in butter muslin and tie with string.

 これは冷暗所で1ヶ月位保ちます。よく1年保つとか言いますが、家庭で添加物なしで作った場合はあまり長くは置かない方がよいと思います。よく洗ったお金をいれるのは多分当日蒸す前だと思うのですが。でないと不衛生ですよね。このお金が自分の分の Christmas Pudding から出て来た人は次の年幸せになるとか言います。

6、Steam the puddings for 11/2-2 hours on Chrismas Day. Serve with Brandy Butter.

 Rum or Brandy Butter

90 g/3 oz light soft brown sugar
90 g/3 oz butter
3 tbsp rum or brandy

1, Beat the sugar and butter together until light and creamy, and then add the rum or brandy, beating well to mix.

2, Transfer to a dish, cover and chill until required. Keep for up to 3 weeks.
by MichikoSimon | 2006-12-04 22:01 | 英語 | Comments(2)
Commented by naoko at 2006-12-08 12:18 x
Christmas Pudding という、音の響きからは 想像し難い 外見とレシピで驚きました。材料を集めるだけでも大変そうですが、先生は毎年 お作りになるのですか?
Commented by MichikoSimon at 2006-12-08 18:09
作りません。自分で作ってまでも食べたいと思う程好きではないので。イギリスでも、中のお金欲しさに沢山取って、あとで食べきれずに捨てていた子供を見たことがあります。
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